Nej ...

Zdraví na talíři: medvědí česnek a pažitka

Medvědí česnek se už dobrých pět let drží na čele žebříčku populárních jarních bylinek. Je o něj tak ...

Jarní práce a radosti v zahradě

První práce na zahradě patří k těm nejpříjemnějším. Příroda se probouzí, sklízíte plody své podzimní ...

Juka - péče o juku

Celoroční péče o juku. Jak pěstovat Juku, aby se jí dařilo. ...

Fíkus

Fíkusy a jejich pěstování je někdy problém, ale fíkus se dá zvládnout. Zde najdete rady pro pěstován ...

Kapková závlaha C

Kapková závlaha dodává vláhu z odkapávacích bodů přímo k rostlinám. ...

Skleníky s polykarbonátem

Skleníky polykarbonátové, skleníky s polykarbonátem, které díky polykarbonátu chrání vaše rostliny. ...



Zasílání novinek
odhlásit | přihlásit

Zobrazit:  nejnovější nejčtenější
 email 

vytvořeno: 2003-10-30 13:27:09 | zobrazeno: 7999x
obr
Zahradnícké práce na podzim. Podzim je obdobím sklizní a je to opravdu báječný pocit sklízet vlastní výpěstky.

Zahradnícké práce - Podzim je obdobím sklizní

A je to opravdu báječný pocit sklízet vlastní výpěstky, ale pak najednou vyvstane otázka - kampak dát to celé požehnání? A tak asi neuškodí několik rad a nápadů, jak si se skladováním ovoce a zeleniny poradit. Optimální totiž je skladování zeleniny a ovoce ve studeném, ale bezmrazém sklepě, kde také bývá velká vzdušná vlhkost (až 80 až 90%). Nízké teploty jsou velmi důležité, optimální je 1 až 3°C, aby plody příliš rychle nepřezrávaly.

Skladování ovoce pomocí fólie
Jestliže máte k dispozici prostor, který však není správně vlhký a nemůžete zajistit pravidelné zvlhčování vzduchu a přesto byste chtěli dobře uskladnit jablka a hrušky, nabízí se jednoduchá a přitom účinná pomoc: Vložte plody opatrně do fóliového sáčku a pak teprve uložte ve skladovacím prostoru. Sáček uzavřete až tehdy, kdy jablka dosáhnou teploty skladovacího prostoru. Kdybyste je uzavřeli dříve, srážela by se v sáčcích voda a vytvářelo by se tak prostředí vhodné pro hnilobné procesy. Po uzavření propíchněte do sáčku několik otvorů jedna dírka na 1 kg jablek. Tím umožníte, aby ze sáčku mohl unikat oxid uhličitý. Důležité je, aby se ovoce v sáčcích skladovalo v co možná chladných prostorách.

Typ na uskladnění zeleniny
Zeleninu můžete uskladnit ve sklepě, pamatujte, že potřebuje, stejně jako ovoce, chladno a vlhko. Jestliže váš sklep neposkytuje takové optimální podmínky, můžete si vypomoci jinak. Jedním z osvědčených způsobů je skladování ve vlhkém písku. Před uskladněním odstraňte z kořenové zeleniny všechny listy kromě srdíčka, z hlávkového zelí vnější listy. U zelí se doporučuje ponechat kořeny, vydrží pak déle. Do dřevěné bedýnky dejte nejdříve vrstvu vlhkého písku, na to rozložte vrstvu zeleniny, zase zasypte pískem atd. Poslední vrstva je vlhký písek.

Desatero úspěšného skladování
Skladujte jen zdravé a nepoškozené plody. I ten nejmenší otlaček nebo drobná ranka může vést k zahnívání plodů a hniloba se pak může šířit i na ostatní zdravé ovoce.

Ovoce je třeba před uskladněním nechat vychladit. To je nutné především za takového počasí, kdy jsou v době sklizně ještě teplé a slunné podzimní dny. Doporučuje se při sklizni ovoce klást rovnou opatrně na nízké ploché lísky, které ovšem musí být absolutně čisté. Ovoce v lískách nechte přes noc vychladnout v zahradní besídce nebo na terase, ale chraňte plody pro jistotu před případným poškozením ptáky, myšmi a jinými mlsnými jazýčky.

Aby ovoce nezískalo nežádoucí pachuť nebo pach, skladujte je vždy odděleně od zeleniny. K tomu ještě přistupuje jeden důvod. Jablka totiž vylučují etylén, který snižuje a zkracuje skladovatelnost zeleniny. Blízko jablek se také nemají skladovat brambory, protože pak u nich dochází k předčasnému klíčení.

Ve fóliových sáčcích se může skladovat také pór, chřest, brokolice a růžičková kapusta.

Nejdůležitější je pravidelná a vždy pečlivá kontrola skladovaného ovoce a zeleniny.

Cibuli a česnek můžete skladovat v copech, které po upletení zavěsíte na vzdušném místě.

Zkuste ovoce a zeleninu uchovat sušením - to je také starý a dobrý způsob, který se osvědčoval již našim předkům. K sušení se hodí především švestky, meruňky, jablka a hrušky. Můžete tak ovšem konzervovat i zeleninu, především kořenovou, pokrájenou na malé nudličky. Ovoce i zeleninu snadno a rychle usušíte při teplotě asi 35°C v otevřené troubě nebo ve speciální sušičce.

Bylinky a koření sklízejte nejlépe před polednem a za sucha, v každém případě se sklizní počkejte, dokud nesejde rosa. Nejvhodnější je bylinky sušit svázané do malých svazečků a zavěšené na vzdušném a stinném místě.

Zdravé rostliny rajčat můžete před příchodem mrazů odříznout těsně u země a zavěsit je na mrazuprosté místo "hlavou dolů". Nasazené plody ještě dozrají. Také můžete rajčata ještě nedozrálá otrhat a nechat dozrát při pokojové teplotě. Pamatujte, že plody sklizené se stopkou vydrží déle.

Kořenovou zeleninu je nutno sklízet co nejšetrněji. Každé i sebemenší poranění se může stát vstupní branou infekce.

Doporučujeme
On-line prodej vybavení pro zahradu, hobby a bydlení. Více ...  



Související články

Kompostéry pro obce i pro zahradu

Kompostéry akce, kompostéry pro obce i pro každou zahradu. Český výrobek a doprava zdarma.

Skleník ke zdi

Skleník ke zdi z polykarbonátu nebo UV skla. Velkou výhodou těchto typů skleníků ke zdi je především dobrá akumulační schopnost stěny domu.

Akce měsíce, automatické otvírače zdarma

Akce automatické otvírače zdarma při objednání skleníku během září a října včetně dopravy skleníků zdarma.

Fóliovníky a jejich výhody

S fóliovníky je pěstování jednoduché. Navíc ušetříte. Fóliovníky jsou levné a vytvoříte nejlepší podmínky pro kvalitní a rychlejší růst. Výhody fóliovníků patří mobilita.

Ventilátor Ecofan 810 Black Edition ventilátory

Ventilátor Ecofan 810 black edition. Ventilátory na krbová kamna Ecofan 810 generuje svou vlastní elektřinu využíváním tepla z kamen. Ventilátor Ecofan pomáhá cirkulaci teplého vzduchu po pokoji.

Akce na náhradní díly

Náhradní díly a příslušenství pro skleníky. Akce na náhradní díl pro automatický otvírač skleníkových oken.