
Top recepty na www.topzena.cz
Velikonoční recepty: nejlepší recepty I.
Velikonoční recepty:
Mazanec (bochánek)
Z velikonoční kuchyně - Do mísy prosejeme 1/2 kg polohrubé mouky, 120g cukru, vanilkový cukr a nastrouháme trochu kůry z citrónu. Ve 1/4 l mléka rozmícháme 100g rozpuštěného vychladlého másla, 2 žloutky a zaděláme těsto, k němuž přimícháme i 30g vykynutého droždí (kvásek). Dobře vypracované a osolené těsto dáme do tepla kynout. Po hodině zpracujeme 50g oloupaných a rozsekaných mandlí, upravíme bochánek a dáme ještě kynout. Nakonec bochánek potřeme vejcem, uprostřed křížem nařízneme a pečeme zpočátku v horké troubě a pak pomalu dopékáme ještě asi hodinu.
Velikonoční recepty:
Pletený věnec – vánočka
500 dkg hladké mouky, 500 dkg polohrubé mouky, 250 dkg Hera, 200 cukr krystal, 4 žloutky, 2 kostky droždí (10 dkg), 1 l mléka, citrónová kůra, špetka soli, vanilka, rum
Vyválíme jako štrůdl. Hustě posypeme práškovým cukrem, poklademe rozinky, ořechy,… pokapeme rumem nebo roztopenou ramou. Pevně zatočit. V polovině rozpůlit a zamotat. Potřít vejcem.
Velikonoční recepty:
Velikonoční mazanec
250 g polohrubá mouka, špetka soli, 125 g máslo ,125g moučkový cukr,2 žloutky,
1/8 l mléka ,půl balíčku droždí ,hrst mandlí ,hrst hrozinek, citrónová kůra ,
špetička muškátového oříšku nebo špetka tlučeného anýzu, vejce na potření
Rozměklé máslo našlehejte s cukrem a žloutky do pěny. Z vlažného mléka, trochy cukru a droždí zadělejte kvásek a nechte ho vzejít. Do mísy prosejte mouku, koření a sůl, přidejte kvásek a žloutkovou směs a zadělejte hladké těsto (maličko tužší, aby mazanec držel tvar) a nechte ho v míse tak 2 hodiny kynout. Pak těsto vyklopte na vál, zapracujte do něj loupané a sekané mandle a omyté hrozinky a vytvořte kulatý mazanec. Potřete jej vejcem, posypte troškou mandlí a pečte v předehřáté troubě na 170 stupňů.
Další recepty na www.topzena.cz nebo přímo ZDE
Související články
Silvestrovské recepty nejlepší recepty na Silvestra
Silvestrovské recepty - nejlepší recepty na Silvestra. Silvestrovský recept Pečená žízeň, Špekové rohlíčky, Smažené sýrové kuličky, Sýrové ovesné čtverečky a další skvělé recepty na konec roku, na Silvestra ...
Silvestrovské houbáčky - Silvestrovské recepty
Silvestrovské houbáčky - Silvestrovské recepty. Recept Očíštěné houby nakrájíme na plátky a na másle podusíme. Z mléka, žlutků, mouky a soli vypracujeme hladké těsto, do něho přidáme podušené houby, sníh z bílků a nadrobno nasekanou pažitku. Těsto nalijeme do vymazaného pekáče a upečeme dozlatova. Chutnají teplé, ale i studené po silvestrovkém přípitku.
Silvestrovské recepty - Silvestrovská prasátka
Silvestrovské recepty - Silvestrovská prasátka. Recept Vypracujeme těsto, vyválíme na plát a vykrajujeme formičkou prasátka. Klademe na vymazaný plech, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem nebo mákem a při 180°C upečeme.
Vosí hnízda - recepty nepečené cukroví
Vosí hnízda - recepty nepečené cukroví. Vosí hnízda - nepečené, 2-1 den před Vánoci vosí hnízda. Nepečené cukroví - vánoční recept Postup na vosí hnízda: Z přísad zpracujeme těsto, ze kterého pomocí formiček na vosí hnízda vysypaných cukrem tvoříme úlky. Ty pak plníme vaječným koňakem nebo některou z náplní, dna vytvoříme z piškotů ... vosí hnízda
Sandokanovy oči - recepty nepečené cukroví
Sandokanovy oči - recepty nepečené cukroví. Sandokanovy oči - nepečené, 2-1 den před Vánoci. Postup: Použijeme platíčka od bonboniér, kam na místa bonbonů vložíme vždy po jedné barevné lentilce, kterou zakryjeme asi do půlky otvoru bílou čokoládou. Po ztuhnutí přelijeme bílou vrstvu čokoládou tmavou ...
Kokosové kuličky - recepty nepečené cukroví
Kokosové kuličky - recepty nepečené cukroví. Kokosové kuličky - nepečené, 2-1 den před Vánoci. Nepečené cukroví - vánoční recept na těsto: 210 g cukru, 250 g tuku, 2 vejce, rozdrobené piškoty, 30 g kakaa, trochu rumu. Postup na kokosové kuličky ...