
Na těsto si připravíme:
250 g másla nebo rostlinného tuku
250 g cukru
3 vejce
sůl
1 vanilkový cukr
kůru z 1 citronu
2 lžíce mléka
350 g polohrubé mouky
1 lžičku prášku do pečiva
tuk a strouhanku do formy
50 g lupínků lískových oříšků
Na náplň si připravíme:
1 kg červeného rybízu (nebo zavařeného)
2 lusky vanilky
1 litru malinového sirupu
1 kousek celé skořice
4 polévkové lžíce Solamylu
140 g cukru
2 kávové lžičky skořice
6 lístků bílé želatiny
3 kelímky (po 150 g) plnotučného jogurtu
1 polévkovou lžíci citronové šťávy
2 kelímky (po 200 g) šlehačky
1 vanilkový cukr
cukr
Postup
Ušleháme tuk s cukrem a vejci, přidáme sůl, vanilkový cukr a citronovou kůru. Vmícháme mouku s práškem do pečiva. Těstem naplníme vymaštěnou a strouhankou vysypanou formu, posypeme lupínky oříšků a pečeme v předehřáté troubě (sporák 175 stupňů C / plyn 2) 40 minut. Korpus necháme zchladnout.
Svaříme 1 l malinového sirupu, dřeň z lusku vanilky a kousek skořice. Přidáme rybíz. Solamyl promícháme se zbytkem sirupu, vlijeme do rybízu a znovu povaříme. Ochutíme 100 g cukru a kávovou lžičkou skořice, necháme zchladnout. Podélně odřízneme asi třetinu korpusu, spodní část naplníme rybízovou hmotou a dáme do chladničky.
Dužinu z druhého lusku vanilky smícháme s jogurtem a zbytkem cukru, rozpustíme máčenou želatinu a vmícháme do jogurtu. Chladíme, dokud nezhoustne.
Ušleháme 1 1 kelímku šlehačky s vanilkovým cukrem dotuha a vmícháme do jogurtu. Krém dáme na rybíz a necháme ztuhnout. Ozdobíme tuhou šlehačkou. Odříznutou část korpusu dortu nakrájíme na 12 kousků, těmi zakryjeme díly ozdobené šlehačkou. Posypeme práškovým cukrem.
Související obrázky
Související články
Silvestrovské recepty nejlepší recepty na Silvestra
Silvestrovské recepty - nejlepší recepty na Silvestra. Silvestrovský recept Pečená žízeň, Špekové rohlíčky, Smažené sýrové kuličky, Sýrové ovesné čtverečky a další skvělé recepty na konec roku, na Silvestra ...
Silvestrovské houbáčky - Silvestrovské recepty
Silvestrovské houbáčky - Silvestrovské recepty. Recept Očíštěné houby nakrájíme na plátky a na másle podusíme. Z mléka, žlutků, mouky a soli vypracujeme hladké těsto, do něho přidáme podušené houby, sníh z bílků a nadrobno nasekanou pažitku. Těsto nalijeme do vymazaného pekáče a upečeme dozlatova. Chutnají teplé, ale i studené po silvestrovkém přípitku.
Silvestrovské recepty - Silvestrovská prasátka
Silvestrovské recepty - Silvestrovská prasátka. Recept Vypracujeme těsto, vyválíme na plát a vykrajujeme formičkou prasátka. Klademe na vymazaný plech, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem nebo mákem a při 180°C upečeme.
Vosí hnízda - recepty nepečené cukroví
Vosí hnízda - recepty nepečené cukroví. Vosí hnízda - nepečené, 2-1 den před Vánoci vosí hnízda. Nepečené cukroví - vánoční recept Postup na vosí hnízda: Z přísad zpracujeme těsto, ze kterého pomocí formiček na vosí hnízda vysypaných cukrem tvoříme úlky. Ty pak plníme vaječným koňakem nebo některou z náplní, dna vytvoříme z piškotů ... vosí hnízda
Sandokanovy oči - recepty nepečené cukroví
Sandokanovy oči - recepty nepečené cukroví. Sandokanovy oči - nepečené, 2-1 den před Vánoci. Postup: Použijeme platíčka od bonboniér, kam na místa bonbonů vložíme vždy po jedné barevné lentilce, kterou zakryjeme asi do půlky otvoru bílou čokoládou. Po ztuhnutí přelijeme bílou vrstvu čokoládou tmavou ...
Kokosové kuličky - recepty nepečené cukroví
Kokosové kuličky - recepty nepečené cukroví. Kokosové kuličky - nepečené, 2-1 den před Vánoci. Nepečené cukroví - vánoční recept na těsto: 210 g cukru, 250 g tuku, 2 vejce, rozdrobené piškoty, 30 g kakaa, trochu rumu. Postup na kokosové kuličky ...